ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Панагюрище

За Панагюрище сме слушали много, но едва когато го посетим можем да усетим уникалната атмосфера и дух, които носи в себе си. Той съчетава успешно изключително богато културно наследство, красива природа и модерна инфраструктура. Център е на фестивалния туризъм и певческите изкуства. Не случайно, при посещението си в града, професор Константин Иречек казва, че тук са най-красивите букови гори, които е виждал. Освен това на територията на общината са разположени и няколко минерални извора с лечебна вода, благоприятстващи развитието на СПА туризма.

В региона са намерени множество археологически паметници от античното минало. В една от десетките гробищни могили е открито през 1949г. прочутото днес Панагюрско златно съкровище, датиращо от 4-3-ти век пр. Хр.

Запазени и до днес са останки от средновековните крепости Красев и Душковченин, а самото име на града идва от малък панаир, който се е разполагал на брега на река Панагюрска Луда Яна – на старобългарски „панагюр“ е синоним на „панаир“.

В годините на османското владичество градът се е ползвал с някои привилегии, тъй като е имал статут на войнишко селище. Панагюрище е един от основните центрове за революционна борба. Неслучайно тук се е сформирал един от революционните окръзи (в местността Оборище се състои историческото събрание на 13.04.1876г.).

Днес възрожденския дух на града не е избледнял. Тук можете да видите много сгради, станали свидетели на Априлското въстание и носещи духа на историята у себе си - къщата-музей „Райна Княгиня“, местността Оборище, историческия музей на града, Дудековата и Лековата къща и т.н.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ