ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Елена

Елена се намира в Еленския балкан, недалеч от град Велико Търново и язовир „Йовковци“. Разположен е по бреговете на Еленската река, като на север от града се простират Еленските височини, а на юг – Стара планина.

От стари времена градът е известен като занаятчийско и търговско средище, което е изиграло важна роля в Българското възраждане. Не случайно е наричан и „Българският Витлеем“, тъй като по онова време на неговата територия е имало три църкви – нещо, с което не е могло да се похвали нито едно българско селище.

През 1871г. в града Васил Левски и Ангел Кънчев основават тук таен революционен комитет, като начело поставят Сава Кършовски, превърнал се на практика в първия мемоарист на Левски след Освобождението.

До днес са запазени множество паметници на културата в града, някои от които са с национално значение – Часовниковата кула, родният дом на Иларион Макариополски, църквата „Свети Никола“, Даскалоливницата, църквата „Свети Никола“, Попниколовата къща, петте Разсуканови къщи и храмът „Успение на Пресвета Богородица“.

В близост до Елена се намират и много природни забележителности – Марков камък, Раев камък, Христовският водопад, връх Чумерна и т.н.

Докато сте на почивка в Елена, не пропускайте да опитате и така обичания от всички еленски бут, както и еленската сливова ракия.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА