ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Сливен

Сливен се намира в югоизточна България, в южните склонове на Сливенската планина. Северно от града се разполага природен парк "Сините камъни". Името на парка идва от едноименния скален масив, намиращ се в него.

През вековете Сливен е носел различни наименования - Савулен, Суида, Туйда, Ислимие, Истилифинус, Селимно, Свилне, Сливно и Сливне. Сведенията за живот по тези земи датират от новокаменната епоха, а останки от примитивни сечива и тракийско селище са намерени в местността "Хисарлъка". След траките, през 2-ри в. пр. Хр. започват римските завоевания в района на Североизточна Тракия.

Сливен и околностите му влизат в рамките на Първата българска държава през 705г., когато на хан Тервел е дадена областта Загоре след помощта, която оказва на византийския император Юстиниан Втори в борбата му срещу арабите. По време на Втората българска държава градът става център на духовния живот. При нашествието на османските турци средновековният град, крепостите и манастирите му са опожарени и разрушени.

През османското владичество градът се превръща в център на хайдушкото движение против завоевателите. И до днес той е известен като "Градът на стоте войводи". През Възраждането Сливен се оформя като занаятчийки и културен център.

И до днес в центъра на града може да видите стария бряст, който е на повече от 1300 години и е остатък от Великата българска гора, простирала се от Родопите до Черно море. Дървото е един от символите на Сливен и е обявено за защитен обект заедно с още 20 такива бряста, запазили се в село Самуилово, намиращо се недалеч от града.

На един от хълмовете на града се намират останки от крепостта "Туида", използвана за отбрана на Римската империя, след това на Византийската, а най-сетне и на средноваковната българска държава.

В местността "Карандила", която е част от природен парк "Сините камъни", се намира връх Българка - най-високият връх в Източна Стара планина.

В центъра на града може да видите паметника на Хаджи Димитър, който е един от символите на Сливен. Родната къща на хайдушкия войвода е превърната в паметник на културата и е отворена за посетители.


Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ