ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Петрич

Петрич се разполага в южната част на Петричката котловина, в северното подножие на планината Беласица.

Той е един от най-старите градове по долината на река Струма. Според историците днешният град е наследник на древно тракийско селище – през 4в. пр. Хр. племето меди създават град в подножието на възвишението Кожух. Век пр. н. е. древните римляни завладяват земите на племето и превръщат местността в изключително добре укрепен град-крепост. Според проучванията градът се е наричал Петра и е съществувал до 6-ти в. от н.е., когато е опожарен от славянски племена.

Присъединен е към българската държава след битката на българския цар Пресиан срещу византийците през 837г. Градът е бил важна част от управлението на последния български цар Самуил – недалеч от него през 1014 г. се е състояла битката при Ключката клисура, в която византийският император разгромява българската армия и си спечелва прозвището Василий Българоубиец.

По времето на Втората българска държава градът става част от укрепителната система в Западна България – за тази му роля свидетелстват останките от няколко крепости в околността. Пада под османска власт през 1395г.

През Възраждането започват да се развиват успешно занаятите и търговията и с това постепенно се увеличава населението му. До днес са запазени някои от къщите, строени по онова време.

По време на почивката си в Петрич не пропускайте да посетите Самуиловата крепост и местността „Рупите“, намиращи се в близост, къщата-музей на Баба Ванга, историческия музей и най-новия природен парк в страната - „Беласица“, обхващащ по-голямата част от българската част на планината Беласица.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ