ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ ВЪВ Велико Търново

Велико Търново, столицата на Второто българско царство, пленява всеки свой посетител със спиращите дъха панорамни гледки, историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора, живописни стари къщички и калдъръмени улички.

Историята на града датира от повече от преди 6000 години. Първите сведения за живот в района са намерени в местността Качица. В подножието на хълма Трапезица са открити останки от тракийски селища, а на хълма Царевец е съществувало древно римско селище, а в последствие византийско. По времето на Първото българско царство градът е играел роля на резиденция на владетелите.

По време на въстанието на братята Асен и Петър през 1185г. Търново е обявен за столица на възстановеното българско царство. Градът бързо се разраства и се превръща в икономически, търговски и културен център на Втората българска държава. През 1393г. пада под властта на Османската империя.

В чест на 800-годишнината от въстанието на братята Асеневци през 1985г. за първи се състои спектакълът „Звук и светлина“, който продължава и до днес. В него са вплетени звук, светлина и слово, които „разказват“ историята на България.

Едни от най-известните забележителности в града са Самоводската чаршия, ханът на Хаджи Никола, резерватът Никополис ад Иструм, църквата „Свети четиредесет мъченици“, мултимедийния център „Царевград Търнов“, паметникът „Майка България“ и на Васил Левски, Стамболовият мост и т.н.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ