ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Дупница

Дупница е град в Югозападна България, намиращ се в Кюстендилска област. Разположен е в северозападното подножие на Рила планина, на изток от Конявската планина и на юг от Верила. През града протичат няколко реки - Джерман, Бистрица, Отовица и Джубрена. До Освобождението е носел имената Тобиница, Дупеница, Дупнеца и Дупла, а до 1948г. и Дубница (името идва от старобългарското наименование на "дъб" - "дуб").

Сведенията за произхода на селището датират от каменната епоха, а през Древността тук се е сформирал град Германея. Открити са останки от тракийски гробищни могили, средновековна крепост и църкви, стара часовникова кула и т.н.

През Средновековието градът е бил част от Първото и Второто българско царство, Византия и Душановото сръбско царство. Попада в пределите на Османската държава след падането на Велбъждското царство.

Днес в Дупница може да видите храмовете "Свети Георги", "Свети Никола", "Покров Богородичен" и др. На хълм, намиращ се западно от града, има построен кръст-паметник в памет на загиналите в Балканската война и Първата световна война. На хълма могат да бъдат видени и останки от средновековна крепост.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ