ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В София

Столицата София е разположена в централната част на Западна България. Заобиколена е от три планини – на юг Витоша, на север Стара планина и на запад – Люлин. В централната част на столицата и в някои от кварталите й има минерални извори.

Най-ранното запазено наименование на града е Сердонполис, означаващо „град на сердите“. Римският император Траян му дава името Улпия Сердика, като по-късно е наречено Сердика. След присъединяването на града към българската държава през 9-ти век е преименуван на Средец. През вековете е наричан и Триадица, като произходът на това име и до днес не е изяснен с точност.

През 14-ти век започва да се споменава и под името София, което пък идва от наименованието на църквата „Света София“. През годините се е използвало и името Средец, което е довело до спорове как да се казва града, като в крайна сметка името остава София и до ден днешен.

Градът е една от най-древните европейски столици, като историята й може да се проследи до времето на неолита. През 7-ми в. пр. н. е. възниква тракийски град в близост до днешната Владайска река. През 29г. градът пада под властта на римляните. През този период тя се развива и процъфтява икономически и административно.

За първи път градът става част от българската държава, когато хан Крум го присъединява през 9-ти век. От 12-ти до 14-ти век процъфтяват занаятите и търговията, докато подемът му не е спрян от османското нашествие.

След Освобождението София е избрана за столица, което подпомага нейното развитие, спряло по време на владичеството на турците. Тя се превръща в най-важния икономически, търговски и политически център в страната, какъвто е и до днес.

Едни от най-големите забележителности на София са храм-паметникът „Александър Невски“, ротондата „Свети Георги“, църквата „Света София“, Боянската църква, църквата „Света Неделя“, паметникът на Васил Левски, Паметникът на Съветската армия, Паметникът на Цар Освободител, Народният театър „Иван Вазов“ и т.н.

Българската столица разполага с множество хотели и заведения за хранене, предлагащи богат асортимент от ястия. Тук можете да опитате както традиционна българска кухня, така и модерни чуждестранни ястия.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА

Няма налични оферти по зададения от вас филтър! ИЗЧИСТИ