ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА И ЕКСКУРЗИЯ В Стара Загора

Стара Загора е един от основните икономически центрове в страната и важен транспортен възел. Намира се в южна България, между Сърнена Средна гора, Светилийските възвишения, Манастирските възвишения, планината Сакар и Чирпанските възвишения.

Без съмнение Стара Загора е един от най-старите градове в света, като през вековете е носил различни имена – Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра и Железник. Най-ранните следи за живот в региона датират от края на 7-то хилядолетие пр. Хр. Тук възникват няколко праисторически селища, едно от които е най-голямото по българските земи в продължение на шест хилядолетия. Открити са останки от над 120 древни селища, 5 могили с множество останки, както и ритуално съоражения на приблизително 8000 години. Преди около 2500 години територията е присъединена към пределите на Римската империя и става част от тракийската провинция.

През Средновековието областта многократно преминава от Византия към България и обратно, а през 1372 година османците завладяват града и го преименуват на Ески Хисар.

Градът е избран за център на Старозагорското въстание през 1875г. И въпреки че е потушено, то е изиграло ролята на клечката, подпалила искрата за Априлското въстание. По време на Руско-турската освободителна война битката за Стара Загора е своеобразното бойно кръщение на българското опълчение и армия.

До днес са запазени много културно-исторически забележителности, някои от които са част от Стоте национални туристически обекта – античният форум Августа Траяна, музеят „Неолитни жилища“, регионалният исторически музей, парк „Аязмото“ и др.

Недалеч от града се намира балнеоложкият курорт Старозагорски минерални бани, разполагащ с над 20 хотела, почивни станции и санаториуми. Леко минерализираната вода в изворите е подходяща за лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, отделителната система и т.н.

Филтър
ТИП ОФЕРТА
ХОТЕЛ
ТРАНСПОРТ
ЦЕНА